Ik kocht als tiener vaak bij de bakkerij een kaas uienbrood. Misschien niet echt bijzonder, maar ik had een tijd een verslaving leek het wel. Elke keer wanneer ik de bakkerij instapte koos ik niets anders dan een kaas uienbrood. Nu maak ik ze lekker zelf en het is helemaal niet moeilijk. Kijk gauw verder voor het recept!
Benodigdheden:
Deeg:
500 gr. Bloem
1 el. Droge gist
1 thl. Suiker
200 ml. Lauw water.
Snufje zout
Topping:
3 uien
Heel veel kaas.
Snufje cayennepeper
1 thl. Oregano (optioneel)
Bereiding:
Als eerst bereid je het deeg voor. Doe de bloem in een kom of op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Doe hier het water, gist en de suiker bij.
Een kleine note betreft deeg. Zorg ervoor dat je lauw water hiervoor gebruikt dat versnelt het rijs proces. Gebruik niet te heet water dit maakt de gist dood. Dus zal het niet rijzen. Ook de suiker heeft hier een functie gist houd van zoet, dus word de gist extra geactiveerd. Gooi het zout er dan ook zeker niet bij want dit vertraagt het proces.
Verdeel het zout over de bloem en laat even staan tot de gist activeert. Dit herken je bijvoorbeeld doordat het een beetje schuimig word.
Nu kneed je alles samen tot een mooi deegje. Niet te plakkerig wel zacht. Mocht het te plakkerig zijn voeg dan een klein beetje bloem toe en bij te droog deeg voeg je een beetje water toe.
Leg dit in een kom en dek af met plastic folie, laat dit rijzen voor max. een uur.
Snijd de uien in halve ringen en rasp lekker veel kaas. Heb dit niet afgewogen (sorry), maar het gaat erom dat je genoeg kaas hebt om straks al die uien te bedekken op je brood. Dit helpt ook een beetje tegen verbranden
Wanneer je deeg gerezen is verdeel je dit in twee stukken. Rol ze uit tot ovale plakken.
Verdeel hierover de uien wees zeker niet te zuinig. En verstrooi hierover de kaas tot de uien bedekt zijn.
Bak dit af in de oven op 180°C voor ongeveer 30 minuten.
Serveer direct lekker warm, of laat afkoelen dan zijn ze ook nog heerlijk! Enjoy!
Wat zijn jouw favoriete broodjes van de bakker? Laat een reactie achter met jouw antwoord, ben benieuwd!
No Comments