Ik kook meestal 9 van de 10 keer elke dag de maaltijden. Voorheen deed ik gewoon boodschappen door naar de winkel te gaan en te kopen wat me lekker leek. Ik bedacht aan de hand van wat ik zag in de winkel wat ik wilde koken. Het idee wat ik bedacht had in de winkel was ik dan thuis alweer vergeten wat ik er nou eigenlijk mee wilde doen. Vergat de helft van de benodigdheden die echt nodig waren. Thuis kwam ik er eigenlijk achter dat ik veel te veel kocht en wij het niet op kregen. Nu doe ik het anders!
Ik plan elke week wat we de komende week gaan eten. Denk hier aan avondmaaltijden. Dit schrijf ik op een lijstje. Ik noem dit een weekmenu. Zo kan ik precies zien wat ik eet en hoe vaak ik het zelfde eet. Hoe ik varieer met de ingrediënten en of ik een evenwichtig en gevarieerd menu heb voor de hele week. Dit lost het probleem ook op met de vraag die ik me elke dag afvroeg: “Wat zal ik maken vandaag?”.
Zo stel ik mijn weekmenu in:
1 . Als eerst schrijf ik de dagen van de week op papier.
2. Dan schrijf ik op een ander papiertje; vis, vlees, kip, peulvruchten, vegetarisch
Rijst, aardappel, pasta, couscous, brood, etc. Een soort brainstorm van basis ingrediënten waarmee ik wil variëren.
3. Zo heb ik een beetje van alles op papier en kan ik afgaan wat ik nog kan toevoegen in mijn weekmenu en wat al heb.
Ik varieer met alle ingrediënten. Groenten en salades schrijf ik ook erbij. Extra bijgerechten kunnen ook opgeschreven worden.
4. Voor je een weekmenu maakt is de gouden tip; Kijk in de keukenkastjes, koelkast, diepvries, voorraadkast om na te gaan wat je nog in huis hebt. Mocht je nog bepaalde groenten hebben, vlees of vis. Maak dit dan eerst op. Zo verspil je niks, want dat zou zonde zijn.
5. Vervolgens kun je kijken naar de aanbiedingen. Meestal zijn seizoensgroenten en fruit extra voordelig wanneer je het in die tijd van het jaar koopt. Let dus op aanbiedingen, slim voor je portemonnee! Vooral als je een budget liefhebber bent is dit dus super handig!
Een weekmenu voorbeeld;
Ma: Linzen soep << peulvruchten, brood extra.
Di: Tagliatelle Scampi << Pasta, vis (schaal-en schelpdieren)
Wo: Couscous veggie << Couscous, vegetarisch
Do: Nasi goreng << Rijst, kip
Vr: Zalm ovenschotel << Aardappel, vis
Za: Vlees stoofpot << Vlees, Brood,
Zo: Uit eten (of wanneer je op bezoek gaat etc.)
Dit is dus een voorbeeld van een weekmenu. Zoals je ziet, eet ik meestal vaker vis dan andere dingen. Natuurlijk kun je nog quinoa erbij doen of iets wat brood bevat niet met brood eten. Zo maak je het nog een stuk gezonder en zo kun je natuurlijk nog meer variëren.
De voordelen van een weekmenu is dat het niet alleen minder tijd inneemt van het elke dag bedenken van een maaltijd, maar zo weet je zeker dat je alles in huis hebt. Mits je natuurlijk een lijst maakt.
Boodschappenlijst:
Na het maken van mijn weekmenu en soms zelf tijdens het maken ervan. Schrijf ik mijn boodschappenlijst op. Zo ga ik elke maaltijd af op kruiden, bak olie of boter, vlees en groente etc. Om te kijken wat ik nog in de keukenkastjes heb en wat op is.
Ik zelf heb een lijst hangen in de keuken, wanneer wat op is schrijf ik het meteen op. Zo vroeg een keer me zoontje een week lang om rozijntjes maar die waren op. Tussendoor vergat ik het telkens. Nu gebeurt dat niet meer, want het staat al opgeschreven!
Dus op een rij:
– Check eerst wat op is thuis
– Stel vast wat je wel hebt en stel daar een maaltijd mee samen.
– Check de aanbiedingen!
– Schrijf je weekmenu en varieer!
– Schrijf je boodschappenlijst
– Last but not least, een extra tip. Ga niet met een lege maag winkelen! Haha
Ik hoop dat dit je een beetje een idee heeft gegeven hoe je makkelijk en budgetproof een weekmenu en boodschappenlijst kan opstellen. Dit is mijn manier, maar ben heel erg benieuwd hoe anderen het doen!
Hoe doe jij boodschappen? Stel je ook weleens een weekmenu samen?
6 Comments
Erg handig! Bedankt voor je tips <3
Graag gedaan Nisrine! Hoop dat je er wat aan zult hebben!
Ik doe het ongeveer hetzelfde! Vooral het meteen opschrijven is een aanrader, want anders vergeet ik elke keer nèt hetgeen wat ik nodig heb. Dank voor je tips!! Weet zeker dat velen er iets aan zullen hebben : )
Fijn dat je het handig vind! Ik vergeet het inderdaad ook anders meteen! haha
Ik doe het ook precies zo werkt echt heel goed.Als ik weet dat ik de volgende dag ergens heen moet of geen tijd heb om te koken dan kook ik voor twee dagen.
Restjes vries ik altijd in altijd handig voor een snelle lunch.
Super handig! Bedankt voor de tips!