Deze heerlijke Marokkaanse soep word standaard geserveerd bij het avondmaal in de vastenmaand Ramadan. Hij is rijk gevuld met peulvruchten, tomaten, ui, verse kruiden en vlees of kip. Kortom een erg voedzame en gezonde soep. Ik vind het heerlijk om harira te eten, vooral op de koude dagen. Het vult goed en meestal kun je erna alleen nog wat kleins eten. Elke streek of stam maakt deze soep anders. Het is net wat je lekker vind en ik deel vandaag met jullie mijn versie van harira.
Benodigdheden: (voor ongeveer 6 liter soep)
1 ui
1 blik gepelde tomaten
100 gr. Selderij stengels
1 bosje peterselie
1 bosje koriander
400 gr. Kalfsfilet
100 Gr. Linzen
200 gr. Kikkererwten
½ thl. Geklaarde boter
2 el. Olie
1 ½ thl. Ras al-hanout
Zwarte peper
Zout
3,5 Liter Water
4 grote lepels meel
100 gr. Vermicelli
Bereiding:
Pel de ui en doe dit in de blender samen met de koriander, peterselie, tomaten en beetje water om dit te kunnen mixen.
Doe de olie in een diepe soeppan en doe het mengsel uit de blender in de pan en breng dit aan de kook.
Doe de selderij in stukken in de soep of maal dit fijn met 500 ml water en voeg het dan toe.
Voeg alle kruiden en de boter toe. Mix dit even en voeg vervolgens het water toe.
Voeg de linzen toe en de kikkererwten. Ik persoonlijk pel de kikkererwten altijd, maar dit hoeft natuurlijk niet.
Voeg de kleine stukjes kalfsfilet toe aan de soep. Laat dit nu allemaal even koken.
Roer regelmatig want, er kan het een en ander blijven plakken aan de bodem van de pan. Dus regelmatig roeren!
Doe de meel in de blender met een liter water en mix dit tot glad.
Roer in de pan en voeg langzaam dit meelmengsel toe. Blijf goed roeren, want anders kunnen er slierten in je soep ontstaan en dat willen we niet hebben!
Nu de meel is toegevoegd word je soep langzaam dikker. Blijf tussendoor goed roeren.
Laat de soep koken tot alles goed gaar is. Als laatst voeg je de vermicelli toe, roer dit ook weer goed door.
Wanneer de vermicelli gaar is kun je deze heerlijke en rijke soep serveren. Een schijfje citroen en wat rijpe dadels gaan hier perfect bij! Enjoy!
Heb jij weleens harira gemaakt? Zoja, wat doe jij anders? Ben ontzettend benieuwd!
5 Comments
Ik doe zonder geklaarde boter en zonder linzen. Ik eet het het liefst van mn moeder haha. Ikzelf maak het af en toe, omdat ik het voor elke dag in de ramadan te veel vind. Ik wissel het altijd af met lichtere soepen.
Ik wissel het ook het liefst af of ik laat de soep ook weleens weg.
Harira is een van mijn favoriete soepen. Jouw versie ziet er ook goed uit! Wij doen er alleen geen geklaarde boter in ^_^
Salaamou aleykoum,
kan ik dit recept ook halveren?
Wa alaikum salaam Asiyah, ja dat kan <3