Food, Hoofdgerecht

Loubia (Marokkaanse witte bonen)

loubia- theorangegarden

Dit is een heerlijke Marokkaans receptje van witte bonen. Mijn moeder maakte dit vaak rond deze wintertijden en ik als kieskeurige eter werd ik nooit blij van peulvruchten. Echter heb ik dit leren eten. Zolang je iets niet te vaak eet merk ik dat het makkelijker gaat. Dus een keer in de week peulvruchten is zeker wel te doen en zo blijft het lekker. Dit gerechtje heet loubia, wat eigenlijk gewoon bonen betekent. Dus het kunnen allerlei soorten bonen zijn. In dit geval bedoel ik witte bonen. Gebruik voor dit recept altijd gedroogde bonen en niet uit blik voor het lekkerste resultaat!

Benodigdheden:

500 gr. Droge witte bonen
1 tomaat
1 ui
1 tenen knoflook
Half bosje koriander
Half bosje peterselie
1 el. tomatenpuree
1 volle thl. Ra’ta
1 thl. Paprikapoeder
Peper en zout naar smaak
Snufje Saffraan
Water

Bereiding:

Week de bonen in een kom met ruim water. Ze zullen in grote verdubbelen en veel water opnemen dus zorg ervoor dat er veel water in de kom ligt. Doe dit een nacht van te voren.

Maal de ui, knoflook, peterselie en koriander in een keukenmachine of snijd fijn.

Kook de bonen in een pan apart, dit hoeft niet tot gaar te zijn. Dit doe ik namelijk, omdat er altijd veel schuim ontstaat bij het koken van de bonen. Ik haal constant het schuim weg tot er vrijwel niks meer terug komt.

Wanneer je dus weinig tot geen schuim meer boven de bonen ziet drijven, kun je de de bonen afgieten en even opzij leggen.

Bak het gemalen mengsel af in een diepe pan met een beetje olie.

Wanneer alles is aangefruit voeg je de bonen toe en mix je dit door.

Voeg meteen een ruime hoeveelheid water toe, ik ben dit helaas vergeten om af te meten maar ik denk zo ongeveer een liter en breng dit aan de kook.

Wanneer de bonen nog niet gaar zijn en het water is grotendeels op, voeg dan nog een beetje water toe. Voeg ook eventueel nog wat peper en zout toe om de smaak te behouden en eventueel de andere kruiden.

Kook dit tot de bonen gaar zijn en serveer met brood en een frisse salade. Enjoy!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Daniëlle / Eet Echt 11 december 2014 at 21:45

    Een recept met een peulvrucht, leuk!
    De peulvrucht meer aandacht in de keuken!
    Groetjes Daniëlle.

    • Reply theorangegarden 12 december 2014 at 21:22

      Ja, ben er niet altijd even dol op, maar het ligt echt aan hoe je het bereid en waarmee je het combineert.

  • Reply Nilou 2 januari 2015 at 12:52

    Mijn moeder is gek op witte bonen dit ga ik binnenkort voor haar maken :D

    • Reply theorangegarden 3 januari 2015 at 23:46

      Laat mij weten wat je ervan vind! Ben benieuwd <3

  • Reply Nella 3 januari 2015 at 10:27

    Hi Sarah,

    Wat is het kruid ra’ta en waar kan ik het verkrijgen?

    Gr. N

    • Reply theorangegarden 3 januari 2015 at 23:50

      Hallo Nella, ik was vergeten een verwijs link te plaatsen in de post, als het goed is kun je nu klikken op Ra’ta en hier staat wat het eigenlijk is.

    Leave a Reply