Food, Hoofdgerecht

Somalische rijst

somalischerijst-theorangegarden
Een lange tijd geleden heb ik dit recept gekregen van een goede vriendin. Zij maakte dit voor mij klaar toen ik bij haar thuis was en meteen was ik benieuwd naar het recept. Nu maak ik het zelf al jaren regelmatig met wat aanpassingen. Dit rijstgerecht is heerlijk, vooral als je alleen witte rijst gewend bent. De Somalische rijst bevat heerlijke kruiden, zoals kardemom en kaneel die ook nog eens goed bij de tomatensaus passen. Sinds ik dit recept heb maak ik mijn rijst bijna altijd op smaak met kruiden. Als je ook zo van rijst houdt moet je dit gerecht zeker uit proberen!

Benodigdheden:

Voor de rijst:
2 uien
6 kardemom
1 el. Boter
100 ml. Zonnebloem olie
3 cups (van 200 ml.) rijst
Bosje bladpeterselie
1 thl. Komijnzaad
4,5 cup kokend water
1 kaneelstokje
3 tuinkruiden bouillon blokjes
4 tenen knoflook

Voor de saus:
500 gr. Kipfilet
1 paprika
1 wortel
1 ui
2 tenen knoflook
1 el. Kipkruiden
1 volle thl. Kerrie massala
1thl. Chillipoeder
Peper & zout naar smaak
2 blikjes tomatenpuree
3 el. Chillisaus
200 ml. water

 

somalisherijst - theorangegarden

 

Bereiding:

We maken als eerst de rijst.

Verwarm de komijnzaadjes in een koekenpan tot de geur vrij komt. Doe ze dan in een mortier samen met de kardemom zaadjes en stamp dit tot een fijn poeder.
Snijd de uien, peterselie en knoflook fijn en doe dit in een stalen pan.
Bak dit met de olie, boter en het kaneelstokje.
Wanneer half gaar zijn, voeg je de bouillon blokjes toe.
Nu doen we de rijst erbij. Meng alles goed samen en voeg de gemalen kruiden toe.
Meng dit weer goed samen en voeg het gekookte water toe. Laat dit even borrelen en dek dan af met aluminiumfolie.
Leg de pan in de voorverwarmde oven van 200C voor 25min.

Terwijl de rijst gaart, maken we de saus.

Snijd de kip en groenten in kleine stukjes.
Bak de kip met de ui en knoflook.
Wanneer de kip bijna gaar is voeg je de rest van groenten toe.
Wanneer de groenten gaar zijn voeg je de kruiden toe en meng je dit goed door.
Voeg nu de tomatenpuree, water en chillisaus toe en kook dit op een zacht vuur.

Serveer de saus over de rijst en met frisse salade van sla besprenkelt met citroensap.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Bouchra 8 mei 2014 at 19:56

    Ik heb nooit eerder Somalische rijst op, maar het lijkt me heerlijk!

    • Reply theorangegarden 8 mei 2014 at 22:30

      Ik vind het echt lekker, je zou het moeten proberen! hihi

  • Reply Khadija 27 mei 2014 at 14:59

    Ik heb inmiddels dit gerecht uitgeprobeerd. Erg lekker, vooral de rijst. Zeker voor herhaling vatbaar, dankjewel Sarah!

    • Reply theorangegarden 27 mei 2014 at 16:19

      Graag gedaan! Fijn om te horen dat je het lekker vond!

  • Reply Ummu 'Abdillaah 13 juni 2014 at 16:35

    Assalamoe alaikoem saar,

    Ik heb dit gister gemaakt en het was echt heerlijk baarakAllahoe fieki voor het delen

    • Reply theorangegarden 13 juni 2014 at 21:48

      Wa alaikum salaam, wa fieki barakAllaah. Wat leuk om te horen, fijn dat je het lekker vond!

  • Reply Hajar 30 mei 2015 at 23:18

    Vandaag gemaakt, super lekker. Iedereen heeft ervan genoten!

    • Reply theorangegarden 22 augustus 2015 at 12:01

      Ben blij dat het gesmaakt heeft Hajar <3 Bedankt voor je reactie!

    Laat een reactie achter bij Ummu 'Abdillaah Cancel Reply